Individueel

 

 

In het contact met mij, hier en nu, leer je jezelf beter kennen. Je staat stil bij hoe het ‘nu’ is en je ervaart jezelf. Je komt ‘tot’ jezelf; Ook kom je jouw verlangens en diepere wensen op het spoor.

 

Deze therapie is ervaringsgericht; Ervaren = voelen, denken en doen samen.

Tijdens een therapie sessie praat je niet alleen over jezelf, je zult jezelf ervaren in contact met mij, tijdens het doen van b.v. een lichamelijke oefening of wanneer je iets aan het maken bent. Zo ga je voelen wat iets met je doet en hoe je ermee omgaat. Waar je b.v. contact aangaat en waar je het vermijdt.

 

Verloop van de therapie

Wanneer je overweegt om in therapie te komen, hebben we eerst telefonisch contact waarin je kunt vertellen waar je last van hebt en wat je graag wilt. Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten, is vrijblijvend en kosteloos.

Ik vertel je wat ik voor je kan betekenen. Ook bespreken we welke vorm het beste bij je past; individuele- of relatietherapie of een persoonlijke ontwikkelgroep.

 

In het eerste therapie-gesprek (60 minuten) dat hierop volgt nemen we de tijd om jouw situatie verder te verhelderen. Je verkent de samenhang van je klachten en ervaart wat jou blokkeert. Aan het eind van het gesprek zal ik je vertellen hoe de sessies eruit kunnen gaan zien en geef je een indicatie van het aantal sessies.

 

Tijdens een therapie sessie concentreer je je op datgene wat je het meest bezighoudt. Dit kan een gedachte, gevoel of droom zijn. Ik stimuleer je om je gevoelens te volgen en help je stil te staan bij je moeites.  Meestal hebben deze te maken met onverwerkte situaties uit het verleden. Deze situaties doorleven, geeft ruimte en zicht op nieuwe mogelijkheden en ander gedrag.

 

De therapie is effectief als je de nieuwe inzichten en ervaringen kunt integreren in je leven. Dit evalueren we regelmatig. Als je het gevoel hebt dat je zelfstandig verder kunt, ronden we de begeleiding af met een gesprek.

Hierin staan we stil bij je nieuwe inzichten en nieuwe gedrag, hoe je je oude gewoontes kunt herkennen en wat je er zelf mee kunt doen.

 

 

Therapie

Relatietherapie

 

Relaties ontwikkelen, groeien en lopen soms vast. Als dit niet verandert dan zijn partnergesprekken een mogelijke volgende stap. Vanuit mijn ervaring, kennis en inzicht  begeleid ik jullie graag bij het onderzoeken en verbeteren van jullie relatie.

Relatietherapie gaat over jullie, jullie contact, jullie frustratie en pijn. De openheid die hierbij ontstaat leidt tot de ontwikkeling van je relatie en soms ook naar op een goede manier afscheid van elkaar nemen.

 

Hoe werkt het?

De eerste vier gesprekken zijn er om jullie situatie goed in beeld te krijgen. Het doel van deze gesprekken is: Het stabiliseren van jullie situatie, duidelijkheid verkrijgen over jullie problemen, over jullie verlangens en over jullie relatie-dynamiek.

 

In het eerste gesprek (90 minuten) spreken we over de problemen die jullie ervaren en over de context. Daarna heb ik met ieder een individueel gesprek (60 minuten), waarin ruimte is om dieper op gevoelens, situatie en verlangens in te zoomen. In het vierde, weer gezamenlijke gesprek, leggen we alle informatie bij elkaar en bespreken we jullie wensen om wel/niet verder te gaan samen én de manier waarop jullie dit willen.

 

Wanneer je verder wilt

In de hierop volgende gesprekken praten jullie over voor jullie belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld; geschonden vertrouwen, des-interesse in elkaar, afwijzing, teleurstellingen, geen intimiteit, omgaan met ziekte en verlies. Ik begeleid jullie zo dat je de ander (weer) kunt horen en je je gehoord voelt. Tijdens deze gesprekken staan we stil bij de dynamiek die ontstaat en wat de diepere achtergrond hiervan is.

Jullie begeven je op weg van nieuwe perspectieven, groeiend vertrouwen en helderheid over verschillen en verschillend zijn.

 

De relatie verbreken

Er zijn partners die in therapie gaan en besluiten te gaan scheiden. De gesprekken dragen dan bij aan de acceptatie van de breuk en aan het diepere inzicht: Wat maakt dat onze relatie niet meer werkt.

 

NB.Wanneer de relatie niet verstoord is maar je wel de behoefte hebt om je relatie op een bepaald gebied te ontwikkelen neem dan ook contact op. Ik denk graag met jullie mee.

 

 

 

18 jaar en ouder

 

 

Jonge mensen en jong volwassenen kunnen vanaf 18 jaar bij mij terecht voor hulp bij psychische problemen. De begeleiding is meestal kortdurend.

 

Aanleiding om in therapie te gaan zijn o.a.;

– vaak en snel buikpijn en/of hoofdpijn hebben

– ruzie maken, pesten, gepest worden

– geen vrienden hebben

– erg teruggetrokken zijn

– depressieve gevoelens hebben

– geen keuzes maken en geen initiatief nemen

– angstig zijn of angsten hebben, b.v. faalangst

Mijn begeleiding richt zich op het verhelderen van deze klacht(en), zodat je bewust kan worden van wat er speelt en je een oplossing kan vinden die bij jou past.

 

Verloop van de begeleiding

Soms legt je ouder of verzorger het eerste contact, het kan ook dat je zelf contact met me opneemt.  We zullen dan spreken over je klachten en je leef- en leeromstandigheden en over wat je wilt bereiken met therapie. Ook hebben we het over het contact met je ouders en hoe je die wilt betrekken bij jouw stappen.

Dit gesprek kan via de telefoon of we kunnen elkaar ontmoeten. Dat kan met of zonder je ouders of verzorgers. Dit eerste gesprek is vrijblijvend, kosteloos en duurt ongeveer 30 minuten.

 

In het eerste begeleidingsgesprek verkennen we je klacht, de ernst ervan, de samenhang van je klacht en je leefomgeving. Daarbij kijk ik ook wat ik denk dat er nodig is om je doelen te bereiken én of ik de juiste persoon ben om deze begeleiding te geven.

 

In de gesprekken die hierop volgen ga ik je helpen bij het ontwarren en verhelderen van de voor jou moeilijke situatie. Naast dat we praten met elkaar, zal ik je misschien vragen om iets te schilderen of te tekenen, dit is bedoeld om je stil te laten staan bij wat je voelt en dat je jou verschillende gevoelens leert kennen. Door de situatie te ontrafelen leer je over jezelf, hoe je deze klacht hebt ontwikkelt en hoe je hier op een voor jou betere manier mee om kunt gaan.

Wanneer je je in je dagelijks leven weer beter voelt, stoppen we de therapie. De begeleiding sluiten we af met een gesprek waarin je kijkt hoe je verder kunt op de ingeslagen weg.

 

 

Barbara Pompe

 

+31 (0)6 54 27 10 60

Kortenhoefsedijk 146

1241LX Kortenhoef