Beeldende middelen, lichaamswerk en meditatie

Naast dat we samen je vragen en je problemen bespreken richt je ook je aandacht op je zintuigelijke waarnemingen, dus op dat wat je lijfelijk ervaart. Werken met beeldend materiaal, lichaamswerk en meditatie zijn middelen om je gewaarzijn verder te ontwikkelen.

Beeldende middelen
Werken met beeldende middelen (kleien, tekenen, schilderen, mandala tekenen) levert je informatie en ervaringen op over je gedrag en je drijfveren. De beelden die je schept zijn vaak krachtig, ze spreken een eigen taal. Dit beeldend werken verruimt je waarneming, het verheldert je kijk en ontwikkelt je intuïtie.

Lichaamswerk
Door lichaamswerk te doen, ontwikkel je je contact met je lijf. Je zult duidelijker gaan ervaren wat je lief is, waar je van baalt. Hoe je bepaalde gevoelens vastzet en weer kan laten stromen. Je wordt er vitaler van.

Er is een gezegde, ‘Je lichaam liegt niet’; waar we met onze gedachten nog mooie praatjes kunnen bedenken en vertellen, geeft je lichaam klip en klaar aan hoe het met je is en wat je nodig hebt. De oefeningen in het lichaamswerk zijn gericht op het leren omgaan met je lichaamssignalen en het je bewust worden en bevrijden van vastzittende energie. Iedereen kan deze oefeningen doen.

Meditatie
In Zenmeditatie zit je stil; hoe het ook is, wat er ook speelt… je zit stil. Het draagt bij aan de ontwikkelling van een innerlijk- en lichamelijk draagvlak (gronding) en aan het ontwikkelen van tegenwoordigheid van geest. Je oefent je concentratievermogen.