Ervaringen

Sarah 32 jaar:
“Begin 2015 kwam ik thuis te zitten met een burn-out. Na een aantal maanden rust en wat gesprekken met een praktijkbegeleider bij de huisarts dacht ik er weer tegenaan te kunnen. Ik kreeg een fulltime baan bij een nieuw bedrijf, maar was binnen zes weken terug bij af. Dit was het moment waarop ik besloot om in therapie te gaan, ik kon er niet alleen uitkomen en wilde graag hulp. Mijn huisarts raadde mij een psycholoog aan (GGZ), maar ik besloot zelf ook wat rond te kijken op internet. Zo kwam ik terecht bij Barbara Pompe, Gestalttherapeut. Deze therapievorm sprak me enorm aan, maar ik twijfelde over de kosten. Ik had slechts een basisverzekering en een uitkering. In een eerste telefoongesprek met Barbara bracht ik dit ter sprake en vertelde ze mij over de stichting SBGA. Ik vulde een formulier in met mijn inkomensgegevens en na een eenmalige bijdrage werden mijn gesprekken voor een deel vergoed! Ik was erg blij dat ik therapie kon volgen die mij zelf aansprak, in plaats van alleen naar de dekking van mijn verzekering te kijken. In een paar maanden bij Barbara heb ik enorm veel geleerd. Ik luister nu bijvoorbeeld veel beter naar de signalen van mijn lichaam en ben veel meer bezig met wat IK zelf wil en waar IK zin in heb, in plaats van te doen wat anderen mensen graag willen. Ook heb ik mijn zelfvertrouwen langzaam teruggekregen en ga de toekomst in als een sterkere vrouw.”

Man van 45 jaar: ‘De beelden die ik tekende kwamen echt uit mezelf… wonderlijk, ik ben er blij mee. Ze verbeelden voor mij hoe ik me voel, waardoor ik woorden kon gaan vinden voor mijn situatie. Ik herken nu wanneer ik in bepaald gedrag blijf steken en hoe ik daar uit kan komen.

Vrouw van 38 jaar:
Ik wil u bedanken voor uw hulp. U heeft in maar 3 afspraken heel veel bij mij losgemaakt. De afgelopen weken heb ik ook stappen kunnen ondernomen, oppas geregeld en besloten om te gaan werken. Volgende week begin ik. Ik verheug me er op! Eerlijk gezegd voel ik soms nog spanning in mijn keel en een lichte hyperventilatie zonder een specifieke reden (echt niet!) en wordt ik wel onzeker van. Ik voel wel dat ik op de goede weg ben, ik wil nog graag een afspraak maken.

Vrouw van 26 jaar: Ik snapte mezelf niet, m’n gevoelens en mijn gedrag niet; Ik was jarenlang depressief en werd daar voor behandeld. Mijn leven voelde zwaar, regelmatig dacht ik dat ik het niet aan kon. Toen ik Gestalttherapie ben gaan doen moest ik voelen wat situaties met me deden, dat was in het begin niet makkelijk. Door te tekenen en te praten en te ervaren wat ik zo moeilijk vond merkte ik dat de ballast van vroeger minder werd. Ik kreeg ruimte voor mijn leven nu. Eigenlijk heb ik een soort gebruiksaanwijzing voor en van mezelf gemaakt! Ik ben een opleiding gaan doen en weet veel beter wat ik leuk vind en wat ik niet meer wil.

Vrouw 53 jaar: ‘Ik ben minder bang geworden, ik voel me steviger.’

Gestalttherapie heeft effect op je leven in ruime zin.
– Je leert je problemen oplossen.
-Je gaat je vitaler en krachtiger voelen.
-Je ontdekt hoe je effectiever en hartelijker contact maakt, je wordt dus contactvoller.
-Je wordt je bewust van je gedrag en het effect ervan.
-Je geeft aandacht aan moeilijke- en ingrijpende ervaringen.
-Je ontwikkelt je zelfvertrouwen.

Mensen die in gestalttherapie zijn geweest zeggen dat ze meer draagvlak vinden in zichzelf, ze nemen hun gevoelens en lichaamssignalen serieus en kunnen beter genieten.